Grădinița cu program prelungit ”Free Children” este singura instituție privată  acreditată, neconfesională,  la nivel preșcolar, din județul Brăila.

DESCHIDEREA ANULUI ȘCOLAR

Odată cu trecerea anilor, s-a ajuns la practica deschiderii anului școlar mai devreme decât în sistemul învățământului de stat, și anume la 1 Septembrie al fiecărui an școlar.
Astfel, copiii se întâlnesc mai repede și  reiau prieteniile acolo unde le-au lăsat la plecarea în vacanță, frățiorii mai mici pot simți pe pielea lor ce înseamnă colectivitate și se pot obișnui mai bine și mai repede alături de frații lor, cu ”viața departe de casă”.
Trebuie să recunoaștem că și pentru staff-ul grădiniței revenirea în forță la 1 septembrie ajută ca începerea oficială a anului școlar să fie una firească, să treacă în același timp, ca o zi obișnuită.

WEEKEND DE CUNOAȘTERE

Pentru că la ”Free Children” începutul înseamnă cunoașterea părinților noi și reîntâlnirea celor cu „vechime”, aceasta se realizează prin – deja tradiționalul –  weekend de cunoaștere la Ferma Romanu (proprietatea familei Iorgoveanu – proprietarii și coordonatorii  Grădiniței și ai Asociației ”Free Children”) .
Indiferent de vremea din timpul săptămânii, fiecare weekend de cunoaștere a avut parte de soare blând de toamnă, de adiere plăcută de vânt, de oameni buni și copii frumoși și voioși.  Dacă pastrama și friptura la grătar –  oferite cu generozitate de familia Iorgoveanu – alături de must (și chiar mai mult), fac deliciul celor mari, prăjiturile și căutarea comorii îi încântă pe prichindei.  O căutare care aduce cu ea bucuria trecerii prin locurile indicate de ”Harta comorii”, locuri în care ei îi întâlnesc pe prietenii de la fermă: pomii fructiferi, găinile, purceii, văcuțele sau chiar poneii. După ce le-au arătat acestora ce pot face, temerarii pornesc mai departe la drum, dornici de a găsi cu adevărat comoara. Și credeți că părinții stau pe margine? Dimpotrivă, redevin copii și se bucură de căutare.  Când, în sfârșit au ajuns la ultimul indiciu al hărții, nerăbdarea atinge punctul culminant și comoara se lasă descoperită! Bucuria nu cunoaște margini: mici și mari gustă (la propriu) părți din comoară, pentru că – nu-i așa – comoara este dulce și mai important este drumul până la ea, alături de prieteni și părinți!
Dar distracția nu se oprește aici. Vă amintiți de ponei? Și copiii își amintesc și abia așteaptă să îi călărească, așa că le duc câte o bucățică de morcov sau măr, iar aceștia – drept mulțumire – îi primesc pe spatele lor.
Am terminat? Nici gând! Ne așteaptă căruța cu domnu` Purcelu` (prietenul animalelor și al copiilor)! Așa că, mici, mititei, mai măricei, poftiți în căruță! Încă un tur al fermei vă așteaptă! La drum!
După toate acestea, urmează adevărate meciuri de fotbal, curse cu biciclete sau trotinete, uneori și karaoke, badminton, în funcție de cât ne permit soarele și foamea …
Cu foamea de jocuri și mâncare ostoită, cu soarele alături de noi, toamna ne arată cât poate fi de frumoasă și bogată! Un alt weekend de cunoaștere se apropie de sfârșit. Vor fi și alte întâlniri la fermă: la primăvară –  de Florii, în vacanța de vară – la cules de fructe văratice și, de ce nu, în tabără (un proiect drag al doamnei Zoe Iorgoveanu).

SĂRBĂTOAREA DOVLEACULUI

Toamna ne răsfață cu bogăția ei. Toate florile, fructele, legumele sunt vedete. Dar apare în prim-plan Dovleacul.

Unii îl consideră legumă, alții fruct, sunt zâne care îl transformă în caleașcă, e clar că toți au câte un cuvânt de spus despre el. Copiii grădiniței noastre nu fac excepție și organizează ”Sărbătoarea dovleacului”. Mici și mari abia așteaptă să împodobească grădinița pentru acest eveniment. Acasă, mămicile și tăticii ne ajută să găsim cel mai simpatic bostănel pe care să îl ”gătim” de petrecere. Cu două zile înainte pregătirile sunt în toi: eroul principal este  așteptat să intre în scenă și are aceleași emoții ca și mânuțele care îl pregătesc. Fiecare grupă are – la rândul ei – câte un dovleac pe care îl ajută să fie arătos.
Când sosește ziua așteptată, nu se mai aud în grădiniță decât voci vesele și cântecele dedicate acestui moment. Decorul este pregătit, nerăbdarea se apropie de punctul culminant, pentru că urmează cel mai așteptat moment al zilei: parada dovlecilor.
Rezultatele muncii de câteva zile vor fi admirate de toți din grădiniță.
Iată că defilează prin fața noastră copiii grupei Fluturașilor, cu dovleci mai mari decât ei și cu costume colorate pe care  se străduiesc să le poarte ca pe niște adevărate straie de sărbătoare; vine rândul celor din grupa Albinuțelor, a căror veselie nu poate fi întrecută de nimeni; grupa Furnicuțelor  pare să atragă atenția întregii asistențe prin originalitatea costumelor croite și cusute de mâini harnice și iubitoare de bunici; iar copiii grupei Inimioarelor, cei mai mari, profită de experiența celor patru ani petrecuți în grădiniță, pentru a le arăta colegilor lor ce pot face copiii care se pregătesc de mers la școală.
Toți sunt mândri de costumele și bostăneii lor, toți merită aplauzele și laudele celorlalți, toți participă acum, după paradă, la carnavalul toamnei.
Încheiem ziua cu imortalizarea frumuseților care ne-au trecut prin fața ochilor, pentru că părinții nu au participat de data aceasta la carnaval și sigur sunt nerăbdători să vadă imagini.
Se pare că această zi ne-a epuizat pe toți, pentru că Moș Ene trece foarte repede pe la genele noastre, aducându-ne în vis auriul toamnei, muzica veselă a glasurilor noastre, mirosul merelor și al plăcinei cu dovleac, bucuria unei zile împreună cu prietenii noștri…

TÂRGUL PRODUSELOR TRADIȚIONALE DE POST

Cu șase ani în urmă, doamna Zoe Iorgoveanu a venit cu o propunere care a câștigat teren și a devenit deja tradiție (încă o tradiție a Grădiniței ”Free Children”): să ne întâlnim la începutul iernii, în ziua Sfântului Andrei, dar nu oricum, ci la ”Târgul produselor tradiționale de post”.
Un târg la care copiii să devină negustori și să vândă produse pe care le-au pregătit acasă împreună cu părinții și bunicii lor, mai cu seamă cu bunicuțele. Bănuții strânși la fiecare ediție au fost donați – prin colaborarea dintre Biserica ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” (în a cărei grijă se află grădinița noastră) și Comitetul de părinți ai grădiniței – mai multor familii nevoiașe, cu copii, din parohia noastră, ori lucrărilor de construcție a noii biserici.
Cutuma târgului este aceasta: copiii grupelor mari pregătesc produse de post (pe care le prezintă în pachețele frumos aranjate cu motive naționale românești), iar copiii grupelor mici și părinții acestora, sunt cumpărători. Bineînțeles, orice copil sau părinte  poate fi cumpărător. Fiecare produs este licitat, ajungându-se la prețul de cumpărare.
Aduceți-vă aminte de iarmarocul din povestirile lui Creangă și veți înțelege puțin din spiritul acestui târg.  Numai participând veți simți bucuria și forfota, mândria cu care copiii își descriu produsele și, ca niște negustori sadea, vând, încasează bănuții, dau restul, trec la alte tarabe, anunță triumfători că li s-au terminat bucatele!
Unii se întâmplă să nu fie prezenți de la început, dar fac eforturi să vină cu gustări delicioase pregătite acasă. Iar acestea sunt atât de frumos aranjate, încât merită cu prisosință o poză! Dar, ce să vezi? Până mai sosește un alt platou din mașină – târgul fiind în toi și plin de cumpărători nerăbdători să mai guste încă ceva – primele produse (niște mere coapte, aromate, calde, ornate ca cele mai sofisticate prăjituri) dispar ca prin minune, vândute în grabă de micul negustor. Când vine bunicuța – pregătită de poză – ia merele de unde nu-s!
Precupețul primește apostrofări (nu a așteptat, nu le-a prezentat cum se cuvine, nu și-a găsit taraba potrivită), dar cine stă să se mai gândească la supărarea bunicuței, când buzele și bărbițele sunt delicios acoperite de siropul merelor coapte, copiii mai cer, părinții întreabă dacă mai sunt, iar micul vânzător îi arată bunicii pumnișorul cu bănuții strânși, pe care se grăbește să-i pună în cufărul unde se strâng banii? Cred că bunica renunță la gândul de a mai face o poză cu deliciile ei, când își dă seama că – de fapt – munca i-a fost apreciată atât de repede, că nepoțelul ei a primit cuvinte de laudă de la prietenii de o seamă și de la părinții acestora, când alte mame și bunici îi cer rețeta bunătăților pe care le-a pregătit cu atâta drag…
Vă aduceți aminte de merele glazurate? Dacă vreți, veniți la târgul nostru!
Doriți noi rețete de zacuscă, prăjiturele, compot, sarmale de post, salate de pește, plăcinte armânești?
Vă așteptăm să deveniți ”bucătari” și ”cumpărători” la târg!

Ce zi minunată! Cu toate acestea, ia sfârșit cu bucuria de a fi adăugat încă o experiență reușită tradiției noastre.
Părinții membri ai Comitetului de părinți numără împreună banii adunați, se anunță suma strânsă și se fac propuneri în legătură cu destinația acestora.
Mulțumirea că îi putem ajuta astfel pe cei în suferință și nevoi, este atât de mare, încât ne despărțim cu promisiunea fermă de a repeta experiența aceasta în fiecare an!

CONCURSURILE DE ȘAH ORGANIZATE ÎN GRĂDINIȚĂ

Sunt bine cunoscute beneficiile practicării șahului de la vârste fragede, de aceea – încă de când funcționa doar Asociația ”Free Children” – a demarat colaborarea cu un profesor dedicat copiilor și profesiei sale, sub forma opționalului ”Șah”.
Acesta a reușit să le insufle micuților – generație după generație – dragostea pentru jocul minții, abilitatea de a crea strategii de joc și nu numai. Încurajările cu care îi rălplătește pe copii, sunt așteptate și apreciate de fiecare dintre ei.  ”Vine domnul de șah!”  înseamnă că ziua devine și mai interesantă. Poate însemna și ziua concursului organizat în grădiniță, la fiecare a patra întâlnire, când se pun în practică și în valoare cunoștințele învățate anterior.
Copiii care participă la acest opțional, sunt selectați în funcție de vârstă și de nivelul atins, iar regulile concursului sunt cele ale tuturor competițiilor specifice. Câștigă la fiecare categorie, concurentul care învinge în cele mai multe partide.
Premiile sunt diplomele de participare, fructele (pe care numai domnul profesor le găsește atât de mari, colorate și gustoase) și – cum ar fi un concurs fără ele – medaliile.
Trebuie făcută o remarcă: micii șahiști din grădiniță, devin pepiniera profesioniștilor  pe care – nu peste mult timp – îi vedem participând la marile competiții naționale și unde obțin rezultate remarcabile.

LIMBA ENGLEZĂ

Nu mai este demult doar o modă. Globalizarea a transformat-o în limba universală, care se vorbește oriunde pe glob. Tradițional, Grădinița ”Free Children” are inclusă în programul educațional și Limba engleză, ceea ce a dus de-a lungul existenței ei, la rezultate remarcabile ale absolvenților.
Anul trecu, însă, a început colaborarea cu o Teacher care i-a cucerit pe copii, de la prima întâlnire. Experiența acesteia în metoda de predare prin cântec, faptul că nu vorbește cu copiii decât în engleză, frecvența zilnică a întâlnirilor, au reprezentat o surpriză foarte plăcută pentru părinții care s-au declarat extrem de mulțumiți de evoluția copiilor în acest domeniu.
Serbările specifice evenimentelor importante ale anului, au fost momentele principale de evaluare a activității (și în ce privește Limba engleză), dar nu mai suntem surprinși când îi auzim pe copii vorbind între ei în engleză.
Ne putem lăuda cu copii care vorbesc cursiv, înlocuind din ce în ce mai des dialogurile din Limba română, cu cele în engleză.
Dacă veți întâlni un copilaș care, la 3-4 ani, știe a vorbi englezește, este foarte posibil să fie un copil ”Free Children”.